OMAN ONNENSA SEPPÄ

Nyt saat olla oman onnesi seppä! Tehkää yhdessä nuotion ääressä itsellennne voimariipukset. Nuotion ääressä on hyvä pohtia omia unelmiaan ja samalla sulaa myös tina, josta riipukset valetaan.

Tinakauha, koverrettuja perunoita, tinakenkiäKokoontukaa yhdessä nuotion ääreen. Jokainen saa kirjoittaa lapulle oman unlemansa: se voi olla haaveammatti; maa, johon haluaisi matkustaa tai vaikka jokin taito jonka haluaisi oppia. Unelmat voidaan käydä läpi yhdessä keskustellen ja tämän jälkeen polttaa nuotiossa. Unelmia ei polteta poroksi, vaan ne ovat nuotion käyttövoimaa ja polttoainetta. Unelmista tulee siis polttoainetta, jolla tina sulatetaan riipuksen muotoon. 

Riipuksen muotti valmistetaan esimerkiksi perunasta.  Peruna halkaistaan ja sen pohja kannattaa leikata tasaiseksi, jotta peruna pysyy paremmin paikoillaan valamisen ajan. Halkaistuun perunaan kaiverretaan veitsellä tai puukolla esimerkiksi Roihun logosta löytyvä kolmio tai jokin muu melko helposti toteutettava muoto. Pienemmät riipuksentekijät voivat käyttää kaivertamiseen lusikkaa. Kun haluttu muoto on kaiverrettu, laitetaan sopivaan kohtaan tulitikku kiinni perunaan, jotta riipukseen saadaan reikä kaulanauhaa varten.

Sulatettua tinaa ja tulitikku perunan puolikkaassaSitten on aika valaa tina! Yhdestä tinasta tulee noin 2-3 senttiä pitkä riipus, isompaan riipuksen on varattava enemmän tinaa. Tinan sulatus vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Tämä vaihe on hyvä tehdä yhdessä aikuisen kanssa. Sulanut tina kaadetaan ripeasti muottiin niin, että tinaa on vain kaiverretussa muodossa, ei muotin reunoilla. Tina jäähtyy nopeasti, mutta turvallinen tapa toimia on antaa tinan jähmettyä muotissa kaikessa rauhassa. Kun tina on jäähtynyt, noin 5 minuuttia valamisesta, otetaan valos irti muotista ja poistetaan tulitikku. 

Nyt voit kiinnittää kaulanauhan. Nauhana voit käyttää mitä vain, joka mahtuu riipuksen reiästä läpi. Voit ripustaa kaulanauhaan myös helmiä  ja tehdä  siihen erilaisia solmuja oman makusi mukaan. Voit tehdä riipuksesta myös rannekorun, jos laitat riipuksen kumpaankin päähän reiän. 

HUOM!! Tina on myrkyllistä, käytä omaa harkintaasi.Käsittele tinaa suojatuin käsin ja riipusta peitetyllä iholla.

Riipuksen materiaalina voit käyttää myös polymorfia tai kutistemuovia. Polymorfi on luonnonvalkeaa muovia, joka pehmenee jo 60 asteessa ja on sen jälkeen helposti muotoiltavissa ja se jähmettyy huoneenlämmössä vähitellen. Polymorfia voi lämmittää ja muotoilla uudelleen. Kutistemuovia saa arkeissa ja se koristellaan ja leikataan muotoon ennen uunissa kuumentamista. Kuumentaessa se kutistuu ja kovettuu. Kutistemuovi on erittäin kuumaa kun se otetaan uunista, eikä sitä voi muotoilla uudestaan.

Vinkit ja linkit:

Tarvikkeet:

 • perunoitaItsetehty tinariipus
 • tinaa
 • tinakauha
 • narua
 • tulitikkuja
 • polymorfirakeita
 • muoviastia polymorfin sulatukseen
 • vedenkeitin tai retkioloissa trangia veden kuumentamiseen
 • kutistemuoviarkkeja
 • tusseja kutistemuovin koristeluun
 • sakset