Risukeitin

Oletko tehnyt ruokaa retkellä ilman trangiaa, pakkia tai nuotiota? Nyt voit kokeilla risukeitintä, joka ei tarkoita risujen keittelyä vedessä, vaan ruoanvalmistusta itsetehdyllä retkikeittimellä!

Risukeitin on ekologinen vaihtoehto trangialle, sillä polttoainetta löytyy lähes kaikkialta. Risukeitintä käytettäessä ei tarvitse huolehtia myöskään tyhjenevistä polttoainepulloista tai -säiliöistä ja repussa kulkee mukana vain kevyt keitin. Turvallisuudesta on huolehdittava kuitenkin tarkkaan, ja risukeitintä käytettäessä on aina käytettävä jotain palamatonta alustaa. Alustaksi käy esimerkiksi alumiinivuoka tai pala vanhaa sammutuspeitettä. Miettikää myös, millaista luonnonmateriaalia saatte risukeittimessänne polttaa: mitä jokamiehen oikeus sallii ja mitä ei?

  1. Poraa ympäri säilyketölkkiä pieniä reikiä, myös pohjaan. Reiät voi lyödä myös naulalla tölkkiin, jolloin tölkin sisällä on hyvä pitää puunrungon palasta. Näin tölkki ei mene kasaan.
  2. Sahaa rautasahalla reikävanteesta noin 3 kappaletta 20 cm pitkiä paloja. Kiinnitä palat tasavälein tölkkiin jaloiksi. Kiinnitys kahdella 4 mm ruuvilla, joissa prikka ja mutteri jäävät ulkopuolelle.
  3. Polta pieniä risuja tölkissä ja laita kattila tai paistinpannu jalkojen päälle.

Vähän tukevamman keittimen saa, kun käyttää säilyketölkin tilalla aterintelinettä.
 

Vinkit ja linkit:

Tarvikkeet:

  • säilykepurkki (esim. ∅ 10 cm, korkeus 12 cm)
  • pora ja poranterä (∅ 6 mm)
  • jakoavain
  • 6 ruuvia
  • 6 mutteria
  • 6 prikkaa (∅ 4 mm)
  • reikävannetta (noin 1 m)