Vadå för scouting?

Funderar du på vad scouting egentligen är för något och vad man gör i scouterna? Då har du kommit rätt!

Scouterna är en ideell organisation och grundar sig på att man lär sig genom handling. Scouterna har mycket att ge både till barn och unga men även till vuxna. I scouterna får var och en uppleva, lära sig och växa. Scouterna samlar olika åldersgrupper till olika aktiviteter. Tioåringar får exempelvis lära sig att laga mat ute i skogen och även de vuxna leker och sjunger.

Scouting är en kul och mångsidig hobby. Inom scouterna får du nya vänner. Med dem får du uppleva lyckliga stunder och genomleva oförglömliga upplevelser. Du lär dig att fungera i naturen, du gör utfärder och medverkar i olika evenemang. I scouterna fungerar du i grupp tillsammans med scoutkamraterna. Alla är med, ingen lämnas utanför. Alla har en möjliget att lära sig genom handling.

Vad gör man i scouterna?

Naturen är viktig för en scout. Man gör utfärder till skogs och till sjöss. Utfärder och lägeraktiviteter är det bästa sättet att lära sig. I naturen får man chansen att utöva det man har fått lära sig på veckomötena och att vara i naturen tillsammans är ett fint sätt att umgås på. Utfärderna brukar vara en till två nätter långa och man brukar övernatta i antingen tält eller i stuga. På sommaren brukar man ordna längre läger. Vissa grupper ordnar också längre läger på vintern. På läger sover man i tält. Man bygger olika sortens lägerbyggnader och njuter av ett mångsidigt program. Besöksdagar anordnas, då har familjemedlemmarna och vänner/bekanta en möjliget att få sig en titt på lägerverksamheten. 

Förutom utfärder och lägerverksamhet brukar man i scouterna leka, sjunga och ha roligt. Scouternas vardag grundar sig på att en gång i veckan träffas med sin grupp. På dessa möten leder gruppledaren aktiviteter enligt ett planerat program som lämpar sig just för den åldersgruppen. På mötena får barnen och de unga lära sig saker från ett vitt spektra och dess innehåll varierar från kår till kår. I vissa kårer lyfter man fram t.ex. vildmarksfärdigheter medan i en annan kanske man vill fokusera mer på kreativitet eller medborgarfärdigheter. De olika scoutsederna och symbolerna tillfogar samhörighet mellan alla världens 45 miljoner andra scouter.

I scoutkåren anordnas det utöver den vardagliga veckosammankomsten även olika evenemang, fester och välgörenhetstillställningar samt medelanskaffningsjippon. Evenemangen kan vara kårens egna eller gemensamma med grannkårerna eller kårer från hela Finland. På större evenemang träffar man dessutom scouter från olika håll i världen. Till exempel till Roihu kommer det scouter från 45 olika länder!

Utöver detta arrangeras det även tävlingar där man tävlar i scoutfärdigheter. Det finns tävlingar såväl för de minsta som till de äldre och dess längd och svårighetsgrad varierar beroende på målgrupp. 

 

Scouting i korthet:

  • vi lär oss nya färdigheter
  • vi lär oss att lösa problem och handarbeten av olika slag
  • vi lär oss att fungera i grupp
  • vi vandrar, gör utfärder, åker skidor, klättrar, paddlar och seglar i naturen
  • vi lär oss att ge första hjälpen
  • vi lär oss att göra upp eld
  • vi tävlar i scoutfärdigheter
  • vi lär oss att värna om naturen

 

Du kan läsa mer om scouting på www.scout.fi och www.scouterna.se.