Vad, hur och för vem?

Nu om någonsin är det dags att locka till sig nya medlemmar som kommer med och tänder lågan!

Marknadsföringen för kompisdeltagare bör man börja med att först sitta ned med kårledningsgruppen eller med samarbetspartners och fundera ut vad som skulle vara de bästa sätten som passar bäst just för er kår. Nedan hittar du tips om hur man kan väcka scoutintresset och information om scouterna och om Roihu 2016.

De bästa tipsen och råden kan ni dela med er av genom de sociala kanalerna genom tagsen #eldochlågor och #roihu2016.

Barn marknadsför till barn

Målet är att försöka få med kårmedlemmarnas kompisar med till Roihu 2016. Informationen går lätt genom mun till mun metoden ”skaru me?”. Bästa inspirationen till scouterna är ju att få höra hur himla kul det är på scouterna. Roihu kommer att vara det bästa sättet att få med resten av gänget till att ansluta sig till scouterna.

Samarbete med närskolan eller samarbetspartners

Går det att ordna en ”kom och prova på upplevelse” till eleverna i en skola nära er, föräldrar föreningen, föräldramöten eller göra ett evenemang för barn och unga tillsammans med samarbetspartners? På detta sätt öppnar sig ett ypperligt tillfälle att göra reklam för scouterna.

Här (på finska) på bloggen kan du läsa om hur man kan ordna till en happening med scoutmässiga aktiviteter och hur en lyckad sådan anordnats av Käpylän Kuksat som fick 50 nya medlemmar till sin kår.

 

Föräldrar

Scoutkåren bör även ta med barnens föräldrar som en informations kanal. Föräldrar brukar ofta rekommendera lite här och var om olika hobbyn, intressen och resmål till andra föräldrar. I all Roihu post med dess information kan man föra vidare och berätta om möjligheterna för Roihus inbjudna till kompisdeltagare, där man har som möjlighet att få följa med kåren till lägret.

Stöd till marknadsföring finns att ladda ned på Roihus nät sidor, en länk med material, som flyers med Roihu info, posters där man kan göra reklam till kompisdeltagarna.

Ledarnas egna kompisar med

Kom ihåg att utmana ledarnas kompisar med! Samla ihop ett kompisgäng och kom tillsammans på äventyr där ni gör olika projekt eller jobbar med ett service uppdrag tillsammans. Det kan vara bra att veta att en vecka på lägret ger så pass mycket erfarenhet att det motsvarar ett år av ledarkunskaper som man får av att vara med på veckomötena. Lägret är en intensivkurs i scouting som ger erfarenheter till ett brett omfång av färdigheter som en scoutledare har nytta av. Kanske av att ha gått denna intensivkurs ger er kår nya ivriga ledare att lotsa vargungar eller äventyrsscouter!

Rekommendera en kompis

Har du en kompis som har/är specialinriktat? En som är bra i köket, är en utmärkt skådespelare, sjuksköterska, läkare, polis, brandman, storslagen IT-guru, är bra med barn – och ungdom eller helt enkelt är en schysst typ. Locka med denna vän/vänner till scoutlägret till att få uppleva en annorlunda sommarsemester vecka eller en helg. Det finns intressanta uppdrag och utmaningar för alla!

Före detta ledare

I nästan alla kårer finns det ledare i olika åldrar som inte längre är så aktiva inom scoutkåren, har ni tänkt på att dessa skulle gott och väl kunna vara intresserade av Roihu, kanske bara för en dag om inte för hela tiden av lägret. Ta tillfället i akt och fråga dem personligen.

Vad kan vara bra att berätta för kompisdelatagare om Roihu och om scouterna

·        Scoutläger är ett bra sätt att följa med i scoutaktiviteterna- eller bara komma med och tillbringa tid i skogen med coola typer.

·        På scoutläger gör man saker tillsammans och självständigt, alla deltar i uppbyggnaden av lägret och dess genomförande enligt hens egna kunskaper och färdigheter.

·        Roihu-lägret hålls i Evois, Tavastehus (Hämeenlinna)

·        Lägret varar från onsdag till nästa veckas torsdag, 20.– 28.7.2016, det finns möjlighet att bekanta sig med lägerlivet på dygns basis.

·        Alla födda 2004 eller tidigare är välkomna. Yngre deltagare kan delta till lägret tillsammans med en vuxen via anmälan till familjelägret.

·        På Roihu sover man i tält och hygienen sköts i duschutrymmen byggda för lägret och dess ändamål.

·        All program, även måltiderna sker utomhus oberoende av vädret.

·        Alla lägerdeltagare beroende av ålder deltar i program och/eller dess genomförande.

·        Alla fyllda 15 år och äldre deltagare på Roihu har ett service uppdrag, antingen inom lägerkåren som ledare eller någon annanstans inom lägret. Förutom serviceuppdraget deltar man till lägrets olika program. Serviceuppdragen söks separat.

  •         Mer information finns på Roihus nätsidor roihu2016.fi/tutustujat. Självklart bör man ju tala om för kompisdeltagarna om sådana saker man själv gillar inom scouterna.
  •         Man bör också komma ihåg att inom scouterna används ord som kanske inte alltid är så lätta att förstå för en utomstående, ha detta i åtanke när material utskick görs.

 

Hur kommer man med på lägret?

Kompisdeltagare anmäler sig som resten utav deltagarna och betalar samma pris som de övriga. Kompisdelatagarna är försäkrade genom lägerorganisationen. Bygg-och rivnings läger är gratis även för kompisdeltagare. Det är kåren själv som bär ansvaret över att tillräcklig information når kompisdelatagare som för de övriga. Det är viktigt att berätta om praktiska detaljer och om lägerutrustningen- egna matbestick, tallrik, mugg osv. Att man sover i tält oavsett väder kan vara bra att ha disskuterat innan t.ex. inom kårens föräldrar kväll.

Efter lägret

Redan på lägret är det bra att prata om kårens verksamhet för kompisdeltagare, kanske man på detta sätt kan locka med icke scouter dvs.kompisdeltagare till att bli scouter efter lägret.

Efter lägret lockar ni med kompisdeltagarna till lägerminneskvällar och så skickar ni informationspost till dem, där allt ifrån veckomöten, var och när dessa är till kurser och välkommen till scouterna info kit.

Foto: Harri Halmejärvi