Bonfire Bakery

Bonfire Bakery

Silja Aunola 27.7.2016
Leipomolla on kiinteä ammattilaisen muuraama leivinuuni, mitä on rakennettu yhteensä kahdeksan pitkää päivää. Kuva: Noora Qvick
By Silja Aunola 11 kuukautta sitten
Pitkäaikaisten partiokavereiden eräruokablogi eskaloitui leipomotouhuksi Roihulla. Mikä on tarina tapahtumien takana?

Faktat
Bonfire Bakery tekee leipää Chez Tilhen asiakkaille lisukeleiviksi ja illalla valmistetaan myös pizzaa. Leipomolla on kiinteä ammattilaisen muuraama leivinuuni, mitä on rakennettu yhteensä kahdeksan pitkää päivää. Bonfire Bakeryn leipurit ovat olleet kahtena tai kolmena viikonloppuna talkoissa kantamassa muuraajalle tiiltä ja sekoittamassa sementtiä. Pizzat paistetaan uunifirmasta sponssina saaduissa uuneissa.

Leipomon pizzatarjontaan kuuluu viisi pizzaa, joista tarjolla on joka ilta 2-3 vaihtoehtoa. Mansikki -pizzassa on mansikkaa ja tuorejuustoa, Evoluutio -pizzassa on ilmakuivattua kinkua ja nektariinia, leivinuunin muuraajan mukaan nimetty Hintsa –pizza on perinteinen kinkku-ananas-aurajuusto, Liekeissä –pizza on vegaaninen, missä on punasipulia, herkkusientä ja kaurajuustoa sekä Tilhinger –pizzassa on salamia, kanaa ja pihlajanmarjasiirappia. Suosituimmat pizzat ovat olleet Hintsa ja Mansikki.

 

Leipomomestari Simo Pynnönen Bonfire Bakerystä kertoi viime lokakuussa käydyn leivän leipomsikurssin olleen lähtölaukaisu Bonfire Bakerylle. ”Sieltä (kurssilta) tulin toki innoissani ja samalla mietin Roihua ja tulin ajatelleeksi, että mitäs jos alkaisi Roihulla tekemään leipää. Siitä se sitten lähti kehittymään”, Pynnönen selitti. Vähän kurssin jälkeen ruvettiin pohtimaan mihin leirin osa-alueeseen leipomon voisi yhdistää. Kahvilat kun oli jo lyöty lukkoon aikaa sitten. Tammikuussa saatiin Chez Tilhen vetäjät kiinni ja he ottivat leipomon innolla mukaan toimintaansa.

Leipomon työpäivät ovat pitkiä; vaikka olisi iltavapaa, leipomossa työskennellään silti noin yksitoista tuntia. Puulämmitteisen leivinuunin lämmittäminen alkaa seitsemän aikaan aamulla ja vasta lounaan jälkeen uuni on sopiva leivän paistoon. Lounaan ja päivällisen välissä leipomolla tehdään ahkerasti patonkia noin kahdeksan hengen voimin. Bonfire Bakeryssä työskentelee noin 15 leipuria, joista viisi on paikalla koko leirin ajan. Rekrytointi leipomoon lähti Pynnösen Facebook-statuspäivityksestä ja värväytyneet toivat mukanaan kaverinsa. Kehittämöstä on myös leirin aikana saatu apuun vaeltajia, joille leipomon henkilökunta haluaa sanoa erityiskiitoksen.

Koko projektissa yllättävintä Pynnösen mielestä on ollut pizzojen määrä: aluksi oltiin ajateltu, että leipomossa saataisiin yhdessä illassa tehtyä noin viisikymmentä pizzaa. Sunnuntaina pizzoja kuitenkin valmistettiin jopa noin 125 kappaletta. Raaka-aineiden riittäminen on ainoa asia, mikä Pynnöstä jännittää.  Parasta leipomotouhussa Pynnösen mielestä on se, että pääsee tekemään sellaisia uusia asioita, mistä itse nauttii ja saa tehdä pienimuotoisia elämyksiä asiakkaille leiriarjen keskellä. Apulaisleipomomestari Eero Saarinen kertoo, että siisteintä on ollut se, kun homma on toiminut alusta asti: ”Hävettää sanoa, mutta kaikki on mennyt juuri niinkun on pitänytkin.” Saarinen ihmettelee myös Kehittämöstä saatujen vaeltajien täydellisiä pizzapohjia; he väittivät etteivät olleet koskaan tehneet pizzaa.

Tulevaisuuden suunnitelmia leipomon varalle ei ole vielä ehditty ajatella. Muu henkilökunta kuitenkin mainitsee haaveesta päästä ravintolapäiviin pyörittämään leipomoa. ”Eihän sitä tiedä, että onko sitten jossain leirillä tai muussa partiotapahtumassa”, Pynnönen vihjaa leipomoon viitaten.

Bonfire Appétit! blogiin voit kurkata täältä: http://www.bonfireappetit.fi/

Kuvissa vasemmalla Simo Pynnönen ja oikealla Eero Saarinen. Kuvat: Noora Qvick

Simo Pynnönen leikkaa patonkia Bonfire BakeryssäEero Saarinen tarjoilee patonkia Bonfire Bakeryssä