Hattu ja paita vuodelta 1963

Hattu ja paita vuodelta 1963

Johanna Rantanen 31.7.2016
Halkokaristen Terho Tattarin hattu ja paita vuodelta 1963 Kuva: Johanna Rantanen
By Johanna Rantanen 11 kuukautta sitten
Kokkolalaisen partiolippukunta Halkokaristen Terho Tattari on ollut partiolainen jo 60 vuotta. Viimeiset 53 päässä on ollut sama hattu.

- Silloinen lippukuntamme oli vuonna 1945 perustettu Tulikokot. Osallistuimme kesällä 1963 Suomen Partiopoikajärjestön Hakkis-suurleirille Sauvossa. Meitä lähti leirille kokonainen linja-autolasti Kokkolasta, noin 35 Tulikokkoa. Meillä oli tosi hyvä porukka, joka pitää edelleen yhteyttä. Kokoonnumme viiden vuoden välein ja paikalla on aina noin 15 henkilöä, Tattari kertoo.

- Hakkiksella meidän kanssamme samassa alaleirissä oli ruotsalainen lippukunta. Meillä oli yhteiset lipunnostot ja -laskut sekä muutamia hartauksia. Olin ollut aiemmin yhden kesän Ruotsissa ja sain sen verran kouluruotsiani parannettua, että rohkenin tulkata hartauspuheet ruotsalaiselle leiriläiselle. Sain jopa kehut siitä, että käänsin tosi hyvin, kun oma puheeni oli alkuperäistä pitempi. Se taisi tosin johtua siitä, että jouduin kääntämään vähän mutkan kautta, kun ei kaikkia sanoja tiennyt. Leirin lopussa hän antoi minulle kiitokseksi tämän hatun, jonka oikealla sivulla on Ruotsin partiopoikajärjestön (Svenska Scoutunionen) virallinen tunnus. Siitä lähtien hattu on aina ollut päässäni partiotapahtumissa. Ei nyt ihan tavallisissa koloilloissa, mutta kaikilla leireillä, paraateissa ja muissa isommissa tapahtumissa.

Yhtä vanha - ja tuliterä - paita

Roihulla Terho Tattari veti päälleen hatun kanssa yhtä vanhan paidan.

- Hakkiksen partiokaupassa ei ollut niin paljon vaihtoehtoja kuin nykyään. Ostin itselleni leiripaidan, mutta se oli vitivalkoinen ja niin hieno aarre, etten raaskinut ottaa paitaa käyttöön. Se oli välillä pitkään hukassakin, mutta löysin avaamattoman Hyvon-paitamerkin pakkauksen viime talvena remonttia tehdessämme. Suomalaista laatua. Saumoissakin tuplaommel eikä mitään siksakkia. Ajattelin, että Roihu on riittävän arvokas tilaisuus ottaa paita käyttöön. Avasin pakkauksen Roihulla 23.7.2016, Terho Tattari kertoo Hakkis-paidassaan.

Kuuteenkymmeneen partiovuoteen mahtuu valtava määrä partioleirejä, metsäöitä ja luottamustehtäviä.

- Partiolainen olen ollut vuodesta 1956, mutta ensimmäisen kerran ryhdyin vartiota vetämään 23.11.1958. Vuodesta 1965 olen ollut yhtäjaksoisesti sekä lippukunnan että piirin luottamustehtävissä. Metsässä olen ollut kaikkiaan pitkästi yli vuoden, tällä hetkellä olen Halkokaristen lippukunnansihteeri ja rahastonhoitaja sekä Keski-Pohjanmaan Partiotuen hallituksen varapuheenjohtaja.  Partioneuvostossakin ehdin istua kymmenen vuotta, Tattari tiivistää partiotaipaleensa ja lähtee hoitamaan pestiään perheleirin ruuanjakajana.