Leirillä on oikeita eläimiä!

Leirillä on oikeita eläimiä!

Johanna Korhonen 27.7.2016
By Johanna Korhonen 11 kuukautta sitten
Roihulle tuotiin eläimiä herättämään keskustelua ja lisäämään tietoisuutta. Lue mitä eläimiä tarpoja- ja samoajalaaksoista löytyy ja mitä eläinten leirielo ja kuljetus vaativat.
Image: Janne Seppänen

Partiomaiseen tyyliin seitsemäs Finnjamboree Roihu asetti tavoitteet korkealle ja päätti tuoda leirille oikeita eläimiä elämyslaaksoon. Pienoismaatila mahdollistaa eläimiin tutustumisen sekä rapsuttelun ja henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiin. Eläinkymppi Jenni Nieminen luettelee kaikki eläimet joita laaksoista löytyy: "Samoajien aktiviteetista löytyy minipossuja, vasikka, kaksi karitsaa, kaksi koiraa, kissa, kaneja sekä poni." Lisäksi viereisestä tarpojalaaksosta löytyy kaksi hevosta, kaksi lammasta, kaneja, kaksi kanaa ja mehiläispesä, sanoo Jenni. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että laakson kanat kuoriutuivat supermarketista ostetusta luomukananmunasta. 

Jenni toteaa, että kaikki on sujunut suunnitelman mukaan, eikä kummempaa järjestettyä ohjelmaa ole kiertelyn ja rapsuttelun lisäksi. "On herännyt paljon enemmän keskustelua, kun jos täällä olisi vain kuvia eläimistä. Useille vasikka on ihan uusi tuttavuus ja monet kysyvät miksi se on korvamerkitty ja missä sen vanhemmat ovat." 

Image: Janne Seppänen

Tietojeni mukaan lehmät korvamerkitään, jotta ne tunnistetaan isoista laumoista ja vasikat erotetaan vanhemmistaan maidontuotannon ylläpitämiseksi.

Jenni sai pestin hakemalla sitä kuten mitä tahansa pestiä ja päätti tuoda omat eläimensä mukanaan. "Meidän täytyi hakea tilatunnukset leirille, että saimme tuoda eläimet tänne, ja se oli pitkä prosessi mutta loppujen lopuksi saimme tunnukset.", Jenni selittää mitä eläinten tuonti leirille vaati. Omistajat toivat eläimet leirille trailereilla, pakettiautoilla sekä henkilöautoilla. Eläimet tarvitsevat tarpeeksi vettä ja lannanpoistojärjestelmän, että ne voidaan pitää leiriolosuhteissa, mutta muuten metsämaatila ei eroa normaalista. Materiaalit aitauksiin, sadesuojiin sekä ruoka tuotiin leirille omistajien puolesta. Suurin osa omistajista elää maatilan kupeessa helpon ruokkimisen varmistamiseksi sekä hätätilanteiden varalta, vaikka mitään hätää eläimillä ei leirin aikana ole ollut.

"Me menemme eläinten ehdoilla", Jenni painottaa. Jos eläimet vaikuttavat väsyneiltä tai stressaantuneilta, annamme niiden nukkua ja pyydämme vierailijoita jättämään ne rauhaan. Meillä on kirjalliset sopimukset kaikkien eläinten omistajien kanssa varmistaakseme eläinten hyvinvoinnin. Kaikki eläimet ovat nauttineet leirielämästä, possut rakastavat lämmintä ilmaa ja muita eläimiä voi helposti motivoida ruualla, Jenni toteaa.