SUP: samoajien vesiohjelman suosikki

SUP: samoajien vesiohjelman suosikki

Helmi Sippola 26.7.2016
By Helmi Sippola 11 kuukautta sitten
Samoajalaakson varmasti suosituin vesiaktiviteetti on SUP-lautailu ja sen huomaa pitkästä jonosta.

Samoajalaaksossa samoajien on mahdollista kokeilla Hawaiilta peräisin olevaa SUP-lautailua, jossa seisotaan suuren surffilaudan päällä meloen. Lautailu kannattaa kuitenkin aloittaa polviltaan ja nousta seisomaan vasta sitten, kun siltä tuntuu. SUP-lautailu on erittäin helppo oppia ja se sopii kaikille ikään tai kuntoon katsomatta. SUP-lautailu sopii sekä treenaamiseen että leppoisaan melomiseen ja sitä voi harrastaa kaikissa Suomen vesistöissä.

Samoajien SUP-lautailu aktiviteettiin alkaa kertyä jonoa jo heti aamusta alkaen. Vähäisellä jonottamisella pääseekin vain, jos tulee paikalle hyvissä ajoin ennen ohjelman alkamista. Mahdollinen jonottaminen sujuu kuitenkin mukavasti, kun matkassa on kavereita, joiden kanssa voi jutella. Ohjelmapisteellä on mukavia ja iloisia ohjaajia, jotka kertovat kaikille selkeät ohjeet SUP-lautailuun – erityisen selkeästi etenkin ensikertalaisille.

Pisteellä on useita SUP-lautoja, joita on paria erilaista. Testasin kahta erilaista lautaa, joissa kummassakin oli omat hyvät ja huonot puolensa. Toinen oli vakaampi, mutta laudan urat sattuivat kantapäihin. Toinen taas hieman kiikkerämpi, mutta siinä oli huomattavasti mukavempi seisoa. Lautojen kiikkeryydestä huolimatta kuitenkaan kovin moni ei ole Roihun aikana tippunut tai kaatunut SUP-lautaillessa. Nekin tapahtumat ovat suurimmaksi osaksi johtuneet laudoilla pelleilystä.

Tutustuessani samoajien ohjelmatarjontaan silmiini hyppäsi juurikin SUP-lautailu, sillä olin kokeillut sitä jo viime kesänä ja halusin päästä kokeilemaan sitä uudelleen. Viime kesästä poiketen uskaltauduin tällä kertaa seisomaan alusta alkaen, sillä lauta oli paljon vakaampi, kuin aiemmin kokeilemani lauta.

Annetussa ajassa ehti hyvin meloa järven toiseen päähän ja tulla vielä takaisinkin. Kavereiden kanssa pohdiskelimme, että SUP-lautailu olisi varmasti ollut paljon tylsempää, jos mukana ei olisi ollut kavereita, joiden kanssa jutella. SUP-lautailu yksinään kaikessa rauhassa olisi kuitenkin rauhoittavaa. Näin suuressa tapahtumassa ei kuitenkaan ole mahdollista olla aidosti kaikessa rauhassa, sillä ympärillä on muita SUP-lautailijoita sekä melojia.

Omasta mielestäni SUP-lautailu on erittäin hauskaa ja olisin voinut viettää lautaillessa enemmänkin aikaa. Kovin pitkään sitä ei kuitenkaan yhtäjaksoisesti jaksaisi, sillä melominen on melko raskasta. Haluan päästä tulevaisuudessakin SUP-lautailemaan ja toivottavasti myös vähän useammin ja pidempiaikaisesti.

Osa kavereistani ei ollut aiemmin SUP-lautaillut ja heitä laudalle meneminen jännitti aluksi. He olivat myös sitä mieltä, että kaatuvat laudalla, vaikka ohjelmapisteen ohjaaja kertoi, että kaatuneita ei juurikaan ole. Kukaan meistä ei kaatunut eikä edes tarkoituksella tippunut. Lähtiessämme ohjelmasta oli SUP-lautailu kaikkien mielestä kiva kokemus. Toivottavasti mahdollisimman moni samoaja pääsi kokeilemaan Roihun aikana SUP-lautailua.

Tyttöjä SUP-laudoilla
Kuva: Anna Enbuske