Taiteiden yössä

Taiteiden yössä

Leo Jämsä 27.7.2016
Graffittitaiteilijoita työn touhussa. Kuva: Leo Jämsä
By Leo Jämsä 11 kuukautta sitten
Tiistaiyönä järjestettiin leirissä Taiteiden yö, joka täytti leirin erilaisilla samoajille ja vaeltajille suunnatuilla työpajoilla ja aktiviteeteilla. Toimitus otti selvää illan tarjonnasta.

Tarpojadisko, klo 19.40

Osana taiteiden yötä tarpojille järjestettiin omat bileet päästagella. Saavun paikalle 19.40 ja kuoppa on jo täynnä tanssivia tarpojia. Paikalla on myös vanhempia samoajia, vaeltajia ja aikuisiakin, mutta he keskittyvät istuskelemaan rinteillä nauttien tunnelmasta. Paikalle tulee jatkuvana jonona uusia ihmisiä ja kohta alkaa olla tungosta! Musiikista vastaa kaksi DJ:tä ja lavalla on kaksi tanssijaakin. Diskotunnelmaa luovat asiaankuuluvat savukoneet ja screenillä näytetään tanssivia tarpojia. Bileitä voisi halutessaan jatkaa vaikka omassa leirilippukunnassa, sillä ainakin Sykkeeseen musiikki kuului todella hyvin.

Tarpojadisko. Kuva: Leo Jämsä

Leirisuora, klo 20.00

Kuten aina, leirisuora on nytkin täynnä väkeä. Taiteiden yön myötä suoralle on avattu erilaisia työpajoja samoaja- ja vaeltajaikäisille. Grilliruuan tuoksu leviää alaleirien eteen kasatuista tiiligrillirivistöistä ja elävä musiikki raikaa kadulla.

Swoppausmarkkinoilla Café Solon edessä käy kova kuhina. Kuva: Leo Jämsä

 

Toimintavälineradalla kiinnostuksen herättää pitkä rivi jaloillaan piirtäviä leiriläisiä. Radan työntekijä selittää, että tehtävänä on piirtää taidetta ilman käsiä. Valmiista tuotoksista muodostetaan näyttely, ja raati valitsee joukosta parhaat. Jaossa on myös palkintojakin. Rasti on kuulemma ollut hyvin suosittu.

Pariskunta piirsi toisensa. Kuva: Leo Jämsä

 

Vatsaa alkaa grilliruuan tuoksussa kurnia, joten suuntaan Sykkeen grillille ja nappaan mukaan grillattua kanaa ja possua. Salaattia ja leipää on tarjolla alaleirin omassa keittiössä. Ruuansulatusta edistämässä on bändi, joka soittaa front stagella Paranoidia ja Get Luckyä. Ruoka on todella hyvää.

Sykkeen edessä tuoksu grilliruoka. Kuva: Leo Jämsä

Vaeltajien ohjelmalaakso, klo 20:45

Saavun vaeltajalaakson jonottamaan lippuja illan elokuvaan, joka esitetään järvellä. Paikalla on jo muutamia kärkkäitä jonottajia, sillä lippuja jaetaan vain 60 ensimmäiselle. Vaeltajalaaksossa on myös muutakin ohjelmaa legoilla rakentamisesta kahvinjuontiin, ja myös samoajat ovat poikkeuksellisesti tervetulleita.

Elokuva alkaa kymmeneltä, mutta jo puolelta aletaan lastata ihmisiä kajakkeihin järvellä. Katsojat muodostavat vierekkäisistä kajakeista kolmenkymmenen kajakin rivistön elokuvan katsomista varten. Rivin eteenpäin melominen on aika vekkulia puuhaa, sillä vain reunimmaiset kajakit mahtuvat melomaan. Ilo on katsomossa ylimmillään, kun joku ehdottaa, laulettaisiinko kanoottilaulu. Elokuvan katsominen kanootista on hauska elämys, jota voin suositella lämpimästi jos joskus on mahdollisuus.

Elokuvan katsomista kajakeista. Kuva: Leo Jämsä

Leirisuora, klo 24:00

Lähden kävelemään toimitukselle hakemaan tavaroitani ja katsomaan, onko leirisuoralla vielä elämää. Väkeä on vielä, lähinnä vanhempia partiolaisia, mutta äänenvoimakkuus on laskenut. Leiri on pikkuhiljaa siirtymässä unten maille Taiteiden yön päätteeksi.

Lennokki on jäänyt puuhun yöksi. Kuva: Leo Jämsä