Tee-se-itse-sukellusmaskin testaus vaeltajaohjelmassa

Tee-se-itse-sukellusmaskin testaus vaeltajaohjelmassa

Leo Jämsä 27.7.2016
Sukellusmaski oli melkoisen epäilyttävä. Kuva: Leo Jämsä
By Leo Jämsä 11 kuukautta sitten
Ekstremeä vaeltajien keskiviikkopäivään tarjosi pohjoisella järvellä järjestetty sukellus. Sukeltaminen ei kuitenkaan ollut millään tylsällä valmiilla sukellussetillä, vaan mehukanisterista värkätyllä sukellusmaskilla.

Sukellusmaski oli tehty leikkaamalla kanisterista pohja pois ja kiinnittämällä korkin paikalle puutarhaletku. Letkun toisessa päässä laiturilla oli toinen osallistuja pumppaamassa pyöränpumpulla ilmaa letkuun. Pumpusta tuleva paine piti kanisterin tyhjänä vedestä ja letkusta virtasi uutta ilmaa hengitettäväksi.

Itsetehty sukellusmaski keräsi puoleensa kummastelevia katseita, eikä syyttä. Laiturilla seisoskelevat Turvan edustajat pälyilivät epäilevästi, mutta antoivat luvan jatkaa, kun rastin pitäjä vakuutti kokeilleensa kypärää useita kertoja. Kommenttina kysymykseen turvallisuudesta vastattiin: ”On tämä turvallisempaa kuin SUP-lautailu, sillä tässä käytetään sentään kypärää!”

Itse sukellus oli varsin virkistävää. Kypärä kiinnitettiin hihnoilla kainaloiden alta tiukasti ja veteen laskeutuessa pumppaaminen alkoi kuulua jatkuvana sihinänä letkun läpi. Turvallisuuden vuoksi mukana pidettiin kelluvaa pulloa, joka päästettiin pintaan, jos tuli ongelmia. Laiturin vieressä oli pohjaan kiinnitetty köysi, jonka avulla pääsi laskeutumaan. Ilman köyttä olisi ollut vaikeaa, sillä ilmaa täynnä oleva kanisteri pyrki pintaan päin. Kanisteri päässä ei oikein kuullut mitään, mutta ohjeet käytiin hyvin läpi laiturilla ennen veteen menoa. Pohjaan päin mennessä korvat alkoivat mennä lukkoon, mutta se ei haitannut menoa. Alaspäin mennessä vesi kylmenee, joten mutapohjaan päästyä ei tehnyt enää mieli viipyä siellä. Pintaan päästyäni olin aika hukassa sillä suuntavaisto menee sekaisin mehukanisteri päässä veden alla. Onneksi laiturilla odottavat ohjasivat takaisin tikkaille.

Laitesukellusta ennen kokeilemattomana voin sanoa että oli aika mielenkiintoinen kokemus. Varsinaiseen sukeltamiseen voisin varovaisesti silti suositella kunnon välineitä.