Tempo ja Soolo - kahvilat pölyssä ja luonnon helmassa

Tempo ja Soolo - kahvilat pölyssä ja luonnon helmassa

Aleksi Vesala 26.7.2016
Kahvila Tempo yläilmoista. Kuva: Tuukka Lehtinen
By Aleksi Vesala 11 kuukautta sitten
Roihulla on monta kahvilaa. Jokaisella on omat erityispiirteensä, joku on painottunut iltaan ja alkuyöhön, joku rentoutumiseen, joku on enemmän vaeltajille ja aikuisille suunnattu. Vierailin näistä kahdessa kahvilassa, Tempossa ja Soolossa.

21.7.2016

Kahvila Tempon rakentamisen eteen on nähty työtä. Melko suuri kattoterassi kutsuu kahvittelijoita luokseen. Tänään, kello 11-15, kahvila Tempossa soittaa DJ musiikkia. Ikävä kyllä sitä hieman häiritsee viereiseltä lavalta kuuluva livemusiikki aina ajoittain.

Istun kattoterassilla koneella, kirjoitan fiiliksiä ja ajatuksia kahvilasta. Minulla on mukava olo, ihmiset ovat asettuneet rennosti penkeille ja puupalleille. Pöytien ääressä näkyy jos jonkinmoista ihmistä, ulkomaalaisia, suomalaisia, perheleirin perheitä, samoajia, vaeltajia ja aikuisia. Tarpojat ovat ohjelmassa, minkä takia heitä ei näy paikanpäällä.

Kahvilasta vie portaat alas rantaan, jossa on iso laituri. Sen rakentaminen on vielä kesken, joten sinne en pääse tunnustelemaan ilmapiiriä.

Keskustelu on rentoa, jollain on tabletti kädessä, minulla kone edessäni. Jotkut pelaavat korttia, toiset vain kahvittelevat ystävien kanssa, jotkut katselevat kaiteen vierestä maisemia. Tunnelma on mukava, tämä on hyvä paikka rentoutua ja viettää ihanaa hetkeä yksin tai ystävän kanssa. Musiikki aiheuttaa sen, ettei kuule muita leirin ääniä, joten voisi hetken kuvitella istuvansa vaikka Helsingin keskustassa olevassa kahvilassa. Erona on vain se, että todellisuudessa olemme Evolla, keskellä metsää ja ympärilläni jokaisella ihmisellä on vähintään yksi partiohuivi kaulassa.

Aurinko pilkistää pilvien takaa, häikäisee ja lämmittää tumman kankaan peittämää selkääni. Täällä ylhäällä tuulee, mutta se ei haittaa. Törmäsin tuttuihin, vaihdoimme kuulumiset, nyt on taas mukavampi kirjoittaa.

En erityisemmin perusta tällaiseen DJ:den soittamaan jumputusmusiikkiin, mutta jotenkin miellän sen usein partioon kuuluvaksi, minkä takia se sopii tähän. Kattoterassi tärisee musiikin tahdissa.

Kello on kaksitoista, jonka huomaa myös siitä, että tarpojiakin liittyy monenkirjavaan kahvikansaamme. Minä sen sijaan voisin siirtyä seuraavaan kahvilaan, käydä katsomassa, että millainen tunnelma siellä on.

*

Kahvila Soolo on lähes tyhjillään. Pari yksittäistä ihmistä istuu pöytien ääressä, mutta niiden lisäksi on vain myyjät. Musiikki on erilaista kuin Tempossa. Se on tyyliltään erilaista ja rauhallisempaa. Sooloa mainostetaankin kahvilana, jonka musiikkia Radio Nova tuskin soittaa.

Kahvilassa on monta tasoa, joista ylimmällä on tiski ja istuttavat pöydät. Sen lisäksi on vielä kolme tasoa, jotka menevät alaspäin monttuun. Kahdella ylemmällä on seisomapöytiä.

Itse pidän kahvila Soolon ulkonäöstä. Puuhirsiä on aseteltu seinäksi, sopii hyvin kahvilan teemaan myös. Paikkaa kuvaillaankin hipsteriksi (valtavirrasta poikkeavaksi) ja juuri sellaiseksi minäkin sitä sanoisin.

25.7.2016

Neljä päivää myöhemmin. Istun kahvila Soolossa jälleen. Kaksi ystävää istuu vastapäätä minua, yksi kirjoittaa, toinen lukee leirilehti Käryä ja minä valmistelen tämän loppuun. Taustalla soi YACHT:n I Walked Alone. Vieressäni on Fenixin ananaslimsa.

Lyön kuulokkeet korville, koska nyt täällä on huomattavasti enemmän ihmisiä ja siten myös enemmän puheensorinaa kuin ensimmäisenä kokonaisena leiripäivänä. Näkyy lilaa, vihreää, ruskeaa ja mustaa ranneketta. Kaikki ikäkaudet ovat edustettuina. Myös eräs pikkulapsi näkyy. Myös useimmat alaleirit huivien värien perusteella. Ihmisiä eri alaleireistä istuu täysin sulassa sovussa yhdessä ilman mitään ongelmia. Naurua ja hymyä.


Kaiken kaikkiaan pidän enemmän kahvila Soolosta. Täällä on hyvä tavata ystäviä ja tänne on mukava tulla rentoutumaan. Asun Raikussa, joten minun on myös helppo tulla tänne, koska tämä sijaitsee suoraan Raikun ja Sykkeen välissä. Sen sijaan kahvila Tempo on melkein leirin toisessa päässä. Ei kaksikerroksisessa kahvilaihmeessäkään ole kovin paljon huonoja puolia, ruuhka-aikoihin jonoa on vain erittäin paljon. Kahvila Soolossa sen sijaan erittäin harvoin on kovin pitkiä jonoja.