Yhteiskuntasuhdetraineet leirillä

Yhteiskuntasuhdetraineet leirillä

Noora Kankare 27.7.2016
By Noora Kankare 11 kuukautta sitten
Tänä keväänä etsittiin taas uutta ryhmää Suomen Partiolaisten yhteiskuntasuhdetraineeohjelmaan. Alkukesän aikana yhteiskuntasuhdetraineet, niin kutsutut y-traineet, ovat saaneet koulutusta niin yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamiseen kuin esiintymiseenkin.

Y-traineiden ensimmäinen todellinen koitos oli Roihulla, kun y-traineet pääsivät esittelemään leirialuetta kutsuvieraille Roihun kutsuvierastiimin apuna. Sen lisäksi tehtävänä oli myös suunnitella ja toteuttaa nuorisokysely leiriläisille. Tarkoitus on selvittää, millä tavoin säännöllinen partioharrastus vaikuttaa nuorten hyvinvointiin. 

Tutkimusta ja feissarointia

Y-traineet olivat alkukesän koulutusviikonlopuissa suunnitelleet tutkimusta, jonka tarkoitus on kartoittaa partiolaisten hyvinvointia. Vertauspohjana oli vuoden 2016 nuorisobarometri, ja traineet halusivat selvittää, eroavatko partiolaisten tai muuten Roihulle löytäneiden nuorten vastaukset muiden nuorten vastauksista. 

Kun kysely, jonka avulla tutkimusta tehtiin, oli saatu valmiiksi, jäljellä oli enää ehkä mielenkiintoisin - ehkä turhauttavin - osuus: nuoret piti saada vastaamaan kyselyyn. Käytössä oli iPadeja, joilla kyselyn saattoi tehdä heti, mutta jaossa oli myös QR-koodilla ja linkillä varustettuja lappusia. Nettikyselyyn on mahdollista vastata vielä leirin jälkeenkin, ja vastanneiden kesken arvotaan riippumattoja ja ruokailuvälinesettejä. Odotamme innolla tutkimuksen tuloksia!

Jos kysely on mennyt aiemmin ohi, siihen on mahdollista vielä vastata tästä.

Päivä kutsuvierastiimiläisenä

Kutsuvieraita oli kutsuttu leirille monesta hyvästä syystä. Joukosta löytyi muun muassa yhteistyökumppaneiden edustajia, partioon tutustujia sekä kansainvälisiä kutsuvieraita esimerkiksi partion maailmanjärjestöistä. Vieraat esittivät hyviä kysymyksiä, ja y-traineiden oli helppoa kertoa heitä kiinnostavista seikoista leirillä. Y-traineet tekivät yhteistyötä kutsuvierastiimiläisten kanssa, joten heiltä sai sopivasti tukea. Vieraiden esittely tuntuikin rennolta ja luontevalta rupattelulta tärkeilevän pönötyksen sijaan. 

Ainoastaan julkkisten tapaamisen vuoksi hommaan ei kannata ryhtyä, sillä suurin osa vieraista voivat monen nuoren korvaan kuulostaa melko tuntemattomilta nimiltä. Kutsuvieraspestit antavat kuitenkin hyvän mahdollisuuden tutustua erilaisiin ihmisiin, nähdä leiriä toisesta näkökulmasta ja tehdä omaa osuuttaan partiotoiminnan hyvän imagon ylläpitämiseksi.

Kutsuvierastiimiläiset keskustelemassa
Kuva: Noora Kankare